divendres, 6 de setembre de 2013

I TORNEM AMB L'ÒPERA: TRISTANY I ISOLDA

Som-hi de nou amb la programació, i ho fem reprenent els dissabtes d'òpera.
Aquesta és la proposta d'en Joan Sebastià Colomer per a aquest proper dissabte:


La revolució que capgiraria la història de la música i de l'òpera en particular es portava gestant en la ment i el treball de Wagner des de feia gairebé vint anys, però va ser amb l'estrena de Tristany i Isolda a Munic el 10 de juny de 1865 que el públic va entrar per primer cop en contacte amb el «drama musical» wagnerià en la seva plena maduresa. Aquesta obra va revolucionar les tècniques narratives operístiques i l”harmonia tradicional, a més d”introduir temàtiques filosòfiques completament noves en el llenguatge del teatre musical. És per això que es considera l”obra musical més influent del seu segle, marcant un abans i un després que obrí les portes a la música alemanya d”avantguarda, des de Bruckner, Mahler i Richard Strauss fins la ruptura definitiva amb l”harmonia clàssica per part de l”Escola de Viena pilotada per Arnold Schönberg i Alban Berg.
La narrativa èpica de la llegenda medieval de «Tristany i Isolda» és reformulada per Wagner en la forma d”una tragèdia sobre la mort com a redempció, l”amor com a dissolució de la individualitat i moltes altres qüestions relacionades amb la intensa influència que la filosofia de Schopenhauer va tenir sobre Wagner.

Qui soc jo?
Joan Sebastià Colomer, cantant d'òpera i licenciat en filosofia per la UB.
 He treballat com a cantant pel Petit Liceu (espectacles infantils del Gran Teatre del Liceu), el Teatro Campoamor d'Oviedo i la Faràndula de Sabadell (Associació d'Amics de l'Òpera de Sabadell), entre d'altres. També he escrit sobre òpera per a La Porta Clàssica i L'Accent i donat xerrades sobre òpera al centre cívic Orlandai i a la pròpia Createca.

Dissabte 7 de setembre
A les 19 h
Preu: 8 €


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada