Pàgines

divendres, 19 de juliol del 2013

Tristany i Isolda a La Createca, de la mà de Joan Sebastià Colomer




La revolució que capgiraria la història de la música i de l”òpera en particular es portava gestant en la ment i el treball de Wagner des de feia gairebé vint anys, però va ser amb l'estrena de «Tristany i Isolda» a Munic el 10 de juny de 1865 que el públic va entrar per primer cop en contacte amb el «drama musical» wagnerià en la seva plena maduresa. Aquesta obra va revolucionar les tècniques narratives operístiques i l”harmonia tradicional, a més d”introduir temàtiques filosòfiques completament noves en el llenguatge del teatre musical. És per això que es considera l”obra musical més influent del seu segle, marcant un abans i un després que obrí les portes a la música alemanya d”avantguarda, des de Bruckner, Mahler i Richard Strauss fins la ruptura definitiva amb l”harmonia clàssica per part de l”Escola de Viena pilotada per Arnold Schönberg i Alban Berg.
La narrativa èpica de la llegenda medieval de «Tristany i Isolda» és reformulada per Wagner en la forma d”una tragèdia sobre la mort com a redempció, l”amor com a dissolució de la individualitat i moltes altres qüestions relacionades amb la intensa influència que la filosofia de Schopenhauer va tenir sobre Wagner. Parlarem de tot això il·lustrant-ho amb passis de video.
Joan Sebastià Colomer, cantant d'òpera i licenciat en filosofia per la UB. He treballat com a cantant pel Petit Liceu (espectacles infantils del Gran Teatre del Liceu), el Teatro Campoamor d'Oviedo i la Faràndula de Sabadell (Associació d'Amics de l'Òpera de Sabadell), entre d'altres. He escrit sobre òpera per La Porta Clàssica i L'Accent.
Dissabte 20 de juliol
A les 19h
Preu: 8€

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada